Take a fresh look at your lifestyle.

اوپک چیست ؟

اوپک چیست و تصمیمات آن چه تاثیری دارد ؟

0 29

اوپک چیست ؟ حتما شما هم در اخبار واژه هایی چون سازمان اوپک و یا نفت اوپک را شنیده اید. اما شاید جزئیات آن را ندانید. همینطور در خصوص جلساتی که اوپک برگزار می کند و تاثیراتی که بر بازار فارکس دارد اطلاعات زیادی نداشته باشید. باید بدانید که جلسات سازمان اوپک، همواره یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در بازار فارکس بوده است. این فاکتور همواره برای تریدرها و فعالان بازار فارکس دارای ارزش بوده است.
به دلیل ارزشی که جلسات اوپک برای فارکس دارد، darsfx بر آن شد که مقاله اوپک چیست ؟ را تقدیم شما عزیزان نماید. در این مقاله با هم بررسی می کنیم که اولا اوپک چیست ؟ و چگونه است؟ و بعد به نوع تصمیمات این سازمان خواهیم پرداخت . به خوبی می دانیم که نفت به عنوان یک انرژی تاثیرگذار اقتصادی در جهان به شمار می رود.
سوال اینجاست که آیا قیمت آن می تواند بدون ثبات و تغییر باشد که در اینصورت آیا آن نفعی برای معامله گران دارد ؟! قطعا معامله گران از نوسان قیمتها به سود می رسند. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا به این نوع ابهامات بهتر پاسخ دهیم.

فهرست مطالب

اوپک مخفف چیست ؟

سازمان اوپک چیست ؟ و در کجاست ؟

اوپک از چه کشورهای تشکیل شده است ؟

تاثیر تصمیمات اوپک در فارکس

اوپک مخفف چیست ؟

در آغاز بد نیست که بدانیم  اوپک چیست ؟ اوپک(OPEC) که مخفف شده عبارت Organization of the Petroleum Exporting Countries می باشد به معنای یک سازمان است که مختص به کشورهایی می باشد که صادر کننده نفت در جهان هستند. کارتلی متشکل از 13 کشور جهان. این شرکت در تاریخ 14 سپتامبر سال 1960 در بغداد عراق توسط پنج عضو اول تاسیس شد. کشورهایی چون (ایران،کویت، عراق، عربستان و ونزوئلا). 

تا سپتامبر سال 2018 ، 13 کشوری که عضو اوپک بودند 44 % از میزان تولید جهانی نفت و همینطور 81.5% از ذخایر ثبت شده نفت جهان را به خود اختصاص داده اند. 

 

 

سازمان اوپک چیست ؟ و در کجاست ؟

مقر اوپک از سال 1965  در شهر وین کشور اتریش واقع شده است. البته اتریش عضو اوپک نیست. تصمیمات اوپک، همواره نقش بسیار مهم و برجسته ای در بازار جهانی نفت و روابط بین المللی داشته است.

 تاثیری که به ویژه می تواند هنگامی مشهود باشد که جنگ ها با نابسامانی های داخلی منجر به وقفه های طولانی در عرضه نفت می گردد. در دهه 1970، محدودیتی که در تولید نفت وجود داشت باعث افزایش چشمگیر قیمت نفت و افزایش درآمد و ثروت اوپک گردید که پیامدهای بلند مدت و گسترده ای برای اقتصاد جهانی به همراه داشت.

 در دهه 1980، سازمان اوپک شروع به تعیین اهداف تولید برای کشورهای عضو خود نمود. به طور کلی، هر زمانی که اهداف کاهش می یابد، قیمت نفت افزایش می یابد. این اتفاق در تصمیمات اتخاذ شده در سالهای 2008 و 2016 این سازمان جهت کاهش مازاد عرضه رخ داده است.

اقتصاددانان opec را نمونه کتاب درسی کارتلی توصیف نموده اند که برای کاهش یافتن رقابت در بازار همکاری می کند. اما مشاوره هایش توسط دکترین مصونیت دولت ها تحت قوانین بین المللی حفظ می شود. در دهه‌های 1960 و 1970، اوپک موفق شد سیستم تولید جهانی نفت را بازسازی نماید. به گونه ای  که قدرت تصمیم‌گیری و اکثریت قریب به اتفاق سود در دست کشورهای تولیدکننده نفت قرار گیرد.

 از دهه 1980 به بعد، اوپک تاثیر محدود و کمی بر عرضه جهانی نفت و همینطور ثبات قیمت داشته است. چرا که تقلب به کرات توسط اعضا در تعهدات خود به یکدیگر مشاهده شده است.

 

 

اوپک از چه کشورهای تشکیل شده است ؟

تا به اینجا تا حدودی به جواب سوال اوپک چیست ؟ نزدیک شده ایم. اشاره ای هم به کشورهای اصلی سازمان نفت اوپک شد. در این بخش مفصل تیر به آن خواهیم پرداخت. 

سازمان نفت اوپک که خود را یک سازمان دائمی بین دولتی توصیف می نماید، در سپتامبر 1960 در کشور عراق، به وسیله اعضای موسس که شامل کشورهای اصلی تولید کننده نفت، ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی و همینطور ونزوئلا  پایه گذاری شد.

 مقر این سازمان چنانچه پیشتر هم گفتیم در وین، اتریش واقع شده است. مقر اوپک در واقع محلی است که دبیرخانه اوپک، ارگان اجرایی، کارهای روزانه اوپک را انجام می دهد.

مدیر اجرایی اوپک دبیرکل آن می باشد. محمد سانوسی بارکیندو از کشور نیجریه در تاریخ 2 ژوئن 2016 برای یک دوره سه ساله به این سمت منصوب گردید و در جولای 2019  به طور مجدد برای یک دوره سه ساله دیگر انتخاب شد.

بر مبنای اساسنامه اوپک، عضویت در اوپک برای هر کشوری که صادرکننده قابل توجه نفت است و آرمان های این سازمان را به اشتراک می گذارد مقدور می باشد. پس از پنج عضو موسس، اوپک تا سال 2019، 11 کشور عضو دیگر نیز اضافه شد. آنها به ترتیب تاریخ عضویتان به شرح زیر می باشند:

  • کشور قطر (1961 )
  • کشور اندونزی (1962)
  • کشور لیبی (1962)
  • کشور امارات متحده عربی (1967)
  • کشور الجزایر (1969)
  • کشور نیجریه (1971)
  • کشور اکوادور (1973)
  • کشور گابن (1975)
  • کشور آنگولا (2007)
  • گینه استوایی (2017)
  • کنگو (2018)

اکوادور در  ژانویه 2020 از این سازمان نفت اوپک خارج شد. کشور قطر در 1 ژانویه 2019 به عضویت خود در این سازمان پایان داد و کشور اندونزی هم عضویت خود را در 30 نوامبر 2016 به حالت تعلیق درآورد، لذا از سال 2020 این سازمان از 13 عضو تشکیل شده است.

نکته مهم دیگری که لازم است بدانید این است که بعضی از بزرگترین مصرف کنندگان نفت در جهان از جمله  چین، روسیه و آمریکا اعضای اوپک نمی باشند. اما قادرند که بر روی تصمیمات این سازمان اعمال نفوذ نمایند. 

 

 

تاثیر تصمیمات اوپک در فارکس

 بد نیست که  در این بخش نگاهی داشته باشیم به این پرسش که رابطه فارکس و اوپک چیست ؟ هر زمان که جلسات اوپک تشکیل می شود به این مفهوم است که قرار است تصمیمات مهمی در زمینه سیاست های نفتی اتخاذ گردد. زمان هایی است که این جلسات می توانند بر روی فارکس تاثیرگذار باشند. اجازه دهید با یک مثال پیش برویم. فرض کنید که در یکی از جلسات اوپک تصمیمی اتخاذ گردد مبتنی بر کاهش چند برابر تولید نفت در شرایط حال حاضر در مقایسه با دوره قبل. طبیعی است که به دنبال این کاهش تولید، افزایش قیمت نفت رخ خواهد داد. در چنین شرایطی معامله گران دست به کار شده و به انجام معامله می پردازند. البته این را باید متذکر شد که معامله گری بر اساس تصمیمات اتخاذ شده اوپک نیازمند اصول خاص خود و همینطور داشتن تجربه و مهارت لازم می باشد.

همانطور که گفتیم اوپک یکی از عوامل موثر در نفت بود برای دانستن دیگر عوامل مقاله عوامل موثر در نفت را مطالعه کنید .

 

حرف آخر

 اوپک چیست ؟ سازمانی که تصمیمات آن در زمینه نفت می تواند بسیار مهم باشد.  هر زمانی که نفت با افزایش قیمت مواجه می شود، منجر به افزایش تورم در جهان می گردد. البته میزان این تورم بسته به قدرت اقتصادی کشورها متفاوت خواهد بود. هرچه میزان این وابستگی به نفت بیشتر باشد بالطبع آن کشور شاهد افزایش نرخ تورم بالاتری خواهد بود. در این بین تریدرها هم از این تفاوت در نرخ تورم استفاده کرده  و ترید انجام می دهند.

 بنابراین می توان چنین نتیجه گیری کرد که تاثیری که جلسات اوپک بر بازار فارکس می گذارد به میزان وابستگی کشورها به نفت بستگی دارد. با امید به آنکه مطالب این مقاله که darsfx تقدیم حضورتان کرد برایتان مفید واقع شده باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.